Olejek lawendowy – sprawdź, jak działa na skórę i zmysły!

Lawenda jest rośliną, której właściwości wprost obrosły legendą. Na przestrzeni dziejów była ceniona przede wszystkim za działanie uspokajające. Jej zdolności do kojenia skołatanych nerwów znali już ludzie starożytni. Obecnie wytwarzany z niej olejek uznaje się za jeden z najcenniejszych spośród wszystkich wykorzystywanych w kosmetyce olejków eterycznych. Dowiedz się, jakie są najważniejsze właściwości olejku lawendowego i jakie znajduje on zastosowanie w aromaterapii oraz pielęgnacji całego ciała. Poznaj sposoby jego użycia i wybierz spośród nich ten, który najlepiej odpowiada Twoim potrzebom!

Lawenda – charakterystyka i historia

Lawenda to roślina uprawna i ozdobna, która powszechnie występuje zwłaszcza w rejonie Morza Śródziemnomorskiego, w południowej części Afryki i w niektórych rejonach Azji oraz Europy. W ostatnich latach cieszy się coraz większym zainteresowaniem również w Polsce, co poświadczają nie tylko liczne plantacje uprawne, ale też porośnięte nią przydomowe ogrody. Lawenda charakteryzuje się długimi i lancetowatymi liśćmi oraz kielichowym kwiatostanem o fioletowym lub niebieskofioletowym zabarwieniu. Rośnie zwykle w niewielkich skupiskach, osiągając docelowo wysokość 50-90 cm.

Dobroczynny wpływ lawendy znany jest ludzkości od najdawniejszych czasów. Jej oczyszczające działanie poświadcza już sama nazwa. W łacinie lavo, lavere rozumiano jako „myć się”, „kąpać się”. W starożytnym Rzymie lawendę uznawano za jeden z najbardziej drogocennych kosmetyków do pielęgnacji ciała. W średniowieczu utożsamiano ją wręcz z symbolem miłości, zalecając pannom na wydaniu spożywanie niewielkiej ilości olejku w dzień św. Łukasza, w intencji odnalezienia prawdziwego uczucia. Przez stulecia lawendę postrzegano również za silny afrodyzjak. Rekomendowano więc małżonkom ukryć niewielkie ilości tej rośliny w łożu, wierząc, że zagwarantuje to utrzymanie odpowiedniego pożądania w alkowie.

Olejek lawendowy – prymus wśród olejków eterycznych

Olejek lawendowy pozyskuje się w drodze destylacji kwiatów oraz części łodygi. Wprawdzie do produkcji wykorzystuje się różne odmiany tej rośliny, niemniej najczęściej sięga się po lawendę wąskolistną, która bywa określana również mianem lekarskiej. Olejek lawendowy cechuje się jasnożółtym, nieco słomkowym zabarwieniem i kwiatowym zapachem, w którym wyczuwalny jest ziołowy aromat. Warto jednak zaznaczyć, że na ostateczny wygląd i zapach olejku składa się szereg czynników, takich jak: gatunek rośliny i miejsce jej występowania oraz czas destylacji.

Aromaterapeutyczne właściwości olejku lawendowego

Z uwagi na liczne właściwości olejek lawendowy zajmuje zaszczytne miejsce w aromaterapii. Zmniejsza poczucie wewnętrznej dysharmonii i pozwala osiągnąć równowagę ciała i umysłu. Normalizuje ciśnienie krwi, spowalnia tętno i obniża temperaturę ciała, a co za tym idzie – stabilizuje funkcjonowanie układu nerwowego i zapewnia homeostazę w całym organizmie. Koi zszargane nerwy, ogranicza podatność na stres, redukuje stany lękowe, pomaga w walce z bezsennością i poprawia jakość snu. Badania poświadczają wysoką skuteczność aromaterapii olejkiem lawendowym w łagodzeniu epizodów depresji, w tym depresji poporodowej.

Olejek lawendowy wykorzystuje się pomocniczo w leczeniu uciążliwych migren i bólu głowy o różnym podłożu. Dzięki obecności octanu linalolu zmniejsza napięcie mięśniowe, co sprawia, że jest szczególnie polecany do łagodzenia bólu menstruacyjnego, okołoporodowego i pooperacyjnego. W doniesieniach badawczych podkreśla się korzystny wpływ zapachu lawendy na uśmierzanie bólu po zabiegu cesarskiego cięcia. Nieprzeceniona bywa również jego rola w łagodzeniu skutków ubocznych terapii onkologicznej. Redukuje dolegliwości mięśniowe i reumatyczne, jak również działa pomocniczo w leczeniu zaburzeń krążenia, obrzęków czy problemów w przebiegu menopauzy. W ostatnich latach coraz częściej rekomenduje się wykorzystywanie aromaterapii olejkiem lawendowym w stomatologii dziecięcej. Wskazuje się, że lawenda może znacząco ograniczać stan niepokoju u małych pacjentów, podnosząc skuteczność procesu leczenia.

Zastosowanie olejku z lawendy w pielęgnacji – poznaj 5 korzyści dla Twojego ciała!

Lawenda jest powszechnie znana ze swych właściwości uspokajających i rozluźniających. Warto jednak zwrócić również uwagę na jej zastosowanie w pielęgnacji całego ciała. Sprawdź, w jaki sposób olejek lawendowy wpływa na stan skóry i włosów!

Łagodzi podrażnienia i oparzenia

Pozyskiwany z lawendy olejek eteryczny przyspiesza proces regeneracji skóry, wspomagając leczenie oparzeń i trudno gojących się ran. W ramach ciekawostki warto dodać, że tę właściwość odkrył Rene-Maurice Gattefosse – chemik francuskiego pochodzenia, który zupełnie przypadkowo włożył poparzoną rękę do olejku lawendowego. Zachwycony jego regenerującym działaniem, zabrał go na front wojenny, gdzie z powodzeniem wykorzystywano go do opatrywania i leczenia ran żołnierzy. W ten sposób zainicjowana została trwająca po dziś kariera lawendy w łagodzeniu skutków oparzeń.

Ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Olejek lawendowy ogranicza rozwój patogenów szkodliwych dla ludzkiego organizmu. Dowiedziono jego skuteczności w zwalczaniu bakterii, takich jak: Staphylococcus aureus, S. Streptococcus pyogenes, Mycobacterium smegatis, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus vulgaris, Salomonella typhimarium, Listeria monocytogenes oraz Bacillus subtilis. Najnowsze doniesienia naukowe z entuzjazmem podchodzą do skuteczności lawendy w zwalczaniu patogenów odpornych na działanie antybiotyków i innych chemioterapeutyków. Warto dodać, że olejek eteryczny z lawendy cechuje się również silną aktywnością przeciwgrzybiczną. Zawarte w tej roślinie monoterpeny ograniczają rozwój drożdżaków i grzybów nitkowatych.

Minimalizuje problemy cery tłustej i trądzikowej

Olejek lawendowy znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji problematycznych typów cery. Dzięki wysokiej zawartości fitosteroli i flawonoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne i opóźnia procesy starzenia skóry. Przeciwzapalne i antybakteryjne działanie garbników, zawartych w kwiatach lawendy, redukuje procesy zapalne skóry i zapobiega namnażaniu patogenów. Lawenda normalizuje produkcję sebum i zwęża ujścia gruczołów łojowych, a także ogranicza ilość nieestetycznych zmian skórnych. Zapobiega w ten sposób większości problemów posiadaczy cery tłustej, trądzikowej i mieszanej.

Wspomaga w walce z cellulitem

Wśród pielęgnacyjnych właściwości olejku lawendowego warto zwrócić również uwagę na jego działanie antycellulitowe. Dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych kwiat lawendy stymuluje krążenie podskórne, ograniczając ryzyko nadmiernego magazynowania płynów w organizmie. Olejek lawendowy znajduje również powszechne zastosowanie w kosmetykach wykorzystywanych do redukcji tkanki tłuszczowej.

Poprawia kondycję włosów

Lawendę można uznać niewątpliwie za sprzymierzeńca osób, które borykają się z pogorszeniem kondycji włosów. Wspomaga w walce z uciążliwym łupieżem, minimalizując związane z tym defekty estetyczne. Poprawia mikrokrążenie w skórze głowy i stymuluje porost włosów, dbając równocześnie o ich wzmocnienie i ograniczając problem nadmiernego wypadania. W niektórych źródłach wskazuje się, że regularne stosowanie kosmetyków z dodatkiem lawendy może ograniczać progresję łysienia plackowatego.

Jak stosować olejek lawendowy?

Z dobroczynnego wpływu lawendy można korzystać w różnorodny sposób. Poznaj jej zastosowanie w kosmetyce i wybierz opcję, która pozwoli Ci najpełniej wykorzystywać potencjał drzemiący w tej drogocennej roślinie!

Aromatyzuj powietrze olejkiem lawendowym!

Naturalny olejek eteryczny z lawendy doskonale sprawdzi się zwłaszcza w aromatyzacji powietrza. Zaledwie kilka kropel olejku, rozpylonych w dyfuzorze lub kominku, pozwoli roztoczyć w pomieszczeniu przyjemny i kojący zapach. To doskonały sposób na stworzenie sprzyjającej atmosfery do wypoczynku, polecany zwłaszcza osobom zmagającym się z problemem bezsenności. Wdychanie olejku lawendowego jest zalecane również w przebiegu infekcji. Jego kojący zapach z powodzeniem łagodzi przewlekły katar czy zapalenie krtani. Warto wspomnieć w tym miejscu także o innych korzyściach aromatyzacji powietrza lawendą. Olejek lawendowy jest powszechnie znany jako repelent, a więc działa odstraszająco na owady i minimalizuje ryzyko dotkliwych ukąszeń.

Stosuj lawendowy olejek do masażu ciała!

Naturalny olejek lawendowy przynosi zadowalające rezultaty w masażu całego ciała. Wcieranie go bezpośrednio w skórę jest doskonałym sposobem, który pozwala łączyć korzyści pielęgnacyjne z równoczesną stymulacją zmysłów. Warto jednak w wyborze olejku kierować się przede wszystkim dobrym składem. Naturalny olejek do ciała Lawenda z trawą cytrynową i pomarańczą od nLine zapewni skórze głębokie odżywienie oraz wpłynie korzystnie na umysł za sprawą energetyzującego dodatku nuty cytrusowej.

Sięgaj po lawendę w naturalnych kosmetykach!

Lawenda jest jednym z najpopularniejszych składników w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji całego ciała. Można ją znaleźć nie tylko w szamponach do włosów, kremach czy balsamach do ciała, ale także w kosmetykach do kąpieli. W produktach kąpielowych olejek lawendowy zapewnia skórze głębokie nawilżenie, odżywienie oraz ukojenie. Puder do kąpieli Rześka lawenda pozwoli czerpać przyjemność z chwili relaksu w wannie, gwarantując w pełni bezpieczną pielęgnację ciała za sprawą naturalnego składu.

Podsumowanie

Lawenda jest rośliną, która od stuleci cieszy się nieustającą popularnością. Wytwarzany z niej olejek eteryczny ma nieoceniony wpływ na stabilizację układu nerwowego. Redukuje stres, koi zmysły, pomaga w problemach z bezsennością, zmniejsza napięcie mięśni i łagodzi różne dolegliwości bólowe. W dotychczasowych badaniach naukowych potwierdzono szereg jego korzyści w pielęgnacji skóry. Wykazuje właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i sebostatyczne, dzięki czemu rekomenduje się go zwłaszcza posiadaczom cery tłustej, mieszanej i trądzikowej. Aktywizuje naturalne zdolności skóry do autoregeneracji, przyspiesza proces gojenia ran i działa pomocniczo w oparzeniach. Jest skuteczny w walce z cellulitem, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, jak również poprawia kondycję włosów i minimalizuje łupież. Wszystkie te właściwości czynią olejek lawendowy kosmetykiem chętnie wartym uwagi w aromaterapii i pielęgnacji całego ciała.

Piśmiennictwo:

Adaszyńska-Skwirzyńska M., Swarcewicz M. (2014). Skład chemiczny i aktywność biologiczna lawendy lekarskiej, Wiadomości Chemiczne; 68, 11-12: 1073-1093.
Chwil M. (2021). Aromaterapia olejkiem lawendowym. W: Wybrane aspekty biokosmetologii, red. M. Chwil, B. Denisow, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: 75-83.
Kędzia A., Hołderna-Kędzia E., Wiśniewska J. (2018). Działanie olejku lawendowego (Oleum Lavandulae) na bakterie beztlenowe, Postępy Fitoterapii; 19(3): 170-175.

Twój koszyk