Sprawdź właściwości oleju migdałowego!

Olej ze słodkich migdałów – dobrodziejstwo dla ciała, twarzy i włosów

Dzięki doskonałym walorom smakowym migdały znajdują powszechne zastosowanie w branży spożywczej. Warto jednak wiedzieć, że pozyskiwany z nich olej nie tylko sprawdza się w kuchni, ale także bywa chętnie wykorzystywany w kosmetyce. Jak olej migdałowy wpływa na skórę i włosy? Czym różni się jego postać nierafinowana od rafinowanej?  Komu rekomenduje się stosowanie kosmetyków z dodatkiem oleju ze słodkich migdałów? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w treści artykułu.

Naturalny olejek z drzewa migdałowego

Olej migdałowy pozyskuje się z nasion drzewa migdałowego. Migdałowiec (Prunus amygdalus) należy do rodziny różowatych. Wprawdzie naturalnie porasta obszary Azji Mniejszej i Środkowej, ale od wielu lat uprawia się go również w Południowej Europie, Ameryce i Północnej Afryce. Owoce tego subtropikalnego drzewa to niewielkie, brązowe pestkowce, w których znajduje się jedno spłaszczone nasienie.

Rafinowany i nierafinowany olej ze słodkich migdałów

Olej migdałowy występuje w dwóch postaciach: rafinowanej i nierafinowanej, które różnią się zasadniczo pod względem sposobu pozyskiwania oraz przygotowania do użycia. Olej nierafinowany jest tłoczony na zimno. Ekstrakcja bez wpływu wysokich temperatur oraz dodatku chemicznych rozpuszczalników pozwala zachować wszystkie jego niezbędne składniki odżywcze. Olej migdałowy tłoczony na zimno cechuje się bladą, słomkową barwą, bezwonnością bądź słabo wyczuwalnym zapachem. W 90% zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy i kwas linolowy), dzięki czemu jest odporniejszy na utlenianie w porównaniu z innymi olejami. To również prawdziwa skarbnica dobroczynnych substancji: witamin A, E, D i witamin z grupy B, skwalanu i fitosteroli. Czysty olej migdałowy należy przechowywać z dala od źródeł ciepła i światła, by zachować wszystkie jego dobroczynne właściwości.

Odkryj 7 najważniejszych właściwości olejku migdałowego

Olejek migdałowy jest naturalnym olejem o dość uniwersalnym zastosowaniu, który doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Poznaj jego najważniejsze właściwości!

Nawilża i tworzy warstwę okluzyjną

Olej migdałowy bywa uznawany za naturalny emolient. Dzięki obecności kwasu oleinowego oraz linolowego nie tylko nawilża skórę, ale także na długo pozwala utrzymać równowagę hydrolipidową. Tworzy na powierzchni skóry delikatnie tłustą warstwę okluzyjną, zapobiegając nadmiernej ucieczce wody z naskórka.

Zmiękcza i ujędrnia skórę, zmniejsza rozstępy

Naturalny olej ze słodkich migdałów szybko się wchłania. Ma właściwości zmiękczające, wygładza skórę i pozostawia ją jedwabiście miękką w dotyku. Złuszcza zrogowaciały naskórek, wpływając w ten sposób na regulację cyklu odnowy komórkowej skóry. Poprawia jej elastyczność, dzięki czemu wykazuje wysoką skuteczność w walce z rozstępami. Kosmetyki z jego dodatkiem rekomenduje się więc kobietom w ciąży, które potrzebują wyjątkowo delikatnej i bezpiecznej pielęgnacji.

Regeneruje, odżywia i działa przeciwstarzeniowo

Olej z migdałowca to prawdziwe antidotum na problemy starzenia się skóry. Zawarte w nim witaminy młodości: witamina A i witamina E stymulują regenerację komórek, a także wspomagają w walce z wolnymi rodnikami i skutkami promieniowania UV. 

Za sprawą tego dobroczynnego składu olej migdałowy stymuluje produkcję kolagenu, wspomagając procesy regeneracyjne skóry i zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Zapewnia więc skuteczne wsparcie osobom pragnącym zachować młodzieńczy wygląd.

Poprawia koloryt cery i redukuje przebarwienia

Kosmetyczny olej z migdałów można stosować również w pielęgnacji skóry z przebarwieniami. Redukuje widoczne zmiany w pigmentacji i wyrównuje koloryt cery. Jego zastosowanie w pielęgnacji twarzy zapobiega defektom estetycznym.

Jest bezpieczny dla skóry niemowląt

Olejek migdałowy nie powoduje alergii, a więc jest bezpiecznym składnikiem dedykowanym do pielęgnacji wrażliwej skóry niemowląt i dzieci. Z uwagi na fakt, że działa jako naturalny emolient, kosmetyki z jego dodatkiem mogą być stosowane podczas codziennej kąpieli już od pierwszych dni życia, przynosząc ukojenie delikatnej skórze maluszka.

Sprawdza się w pielęgnacji każdego typu skóry

Olej migdałowy znajduje zastosowanie w kosmetykach do każdego typu cery. Dzięki właściwościom nawilżającym sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej i przejawiającej oznaki odwodnienia, zapobiegając przykrym dolegliwościom, takim jak: uczucie napięcia, swędzenie, pieczenie czy zaczerwienienie. Ze względu na działanie przeciwstarzeniowe bywa rekomendowany posiadaczkom cery dojrzałej, pomagając im zachować młodzieńczy wygląd. Poleca się go również do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej. Bez obaw po kosmetyki z jego dodatkiem mogą sięgać osoby zmagające się z problemami skórnymi i poważnymi dermatozami, takimi jak: łuszczyca, egzema czy atopowe zapalenie skóry. Olejek migdałowy zmniejsza objawy tych schorzeń i łagodzi podrażnienia, przywracając skórze zdrowy wygląd. 

Doskonale kondycjonuje włosy

Olej pozyskiwany w drzewa migdałowego to prawdziwy must have w pielęgnacji włosów. Stosowany w czystej postaci bądź jako dodatek do kosmetyków świetnie kondycjonuje włosy. Nadaje im połysk, zapobiega przesuszeniu i łamliwości, a także głęboko odżywia zniszczone końcówki oraz minimalizuje problem elektryzowania. Olej z migdałów wywiera również korzystny wpływ na skórę głowy. Aktywizuje pracę cebulek, stymulując w ten sposób porost włosów.

Olejek migdałowy doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów średnio- i wysokoporowatych, suchych, zniszczonych, normalnych oraz łamliwych. Sięgać po niego powinny także osoby z włosami pozbawionymi sprężystości bądź mającymi skłonności do „puszenia”.

Olej ze słodkich migdałów w kosmetykach naturalnych do całego ciała 

Olej ze słodkich migdałów to doskonały olej bazowy w kosmetykach naturalnych o szerokim zastosowaniu. Dzięki swojej lekkiej konsystencji stanowi idealną bazę, która wspiera działanie innych olejów. Nie tylko ma doskonałe walory pielęgnacyjne, ale także jest sprawdzonym nośnikiem zapachu i ułatwia wchłanianie substancji aktywnych w głąb skóry. W kosmetykach marki nLine znalazł zastosowanie w unikalnej kompozycji naturalnych mydeł, takich jak: Mydło Delikatne, Mydło Drogocenne olejki, Mydło Glinka i węgiel, Mydło pokrzywowe. Dodatek oleju ze słodkich migdałów znajdziesz również w peelingach oraz olejkach do ciała, a także w Serum Delikatnej Harmonii do twarzy.

Podsumowanie

Kosmetyczny olej ze słodkich migdałów to niezastąpiony element codziennej pielęgnacji, który daje skórze wszystko, czego potrzebuje do zachowania zdrowia, elastyczności i blasku. Sprawdza się w pielęgnacji wszystkich typów skóry. Dzięki właściwościom nawilżającym, regenerującym, przeciwstarzeniowym oraz kojącym doskonale kondycjonuje skórę suchą i przesuszoną, dojrzałą, wrażliwą oraz skłonną do podrażnień i występowania problemów natury dermatologicznej. Jego niealergizujące właściwości czynią go jednym z najbezpieczniejszych komponentów kosmetyków dedykowanych dla delikatnej skóry niemowląt i dzieci. Olej migdałowy przynosi też szereg korzyści w pielęgnacji włosów, przywracając im naturalny blask i przyspieszając porost. To naturalne dobrodziejstwo o niezwykle szerokim zastosowaniu, które niewątpliwie warto mieć w swojej kosmetyczce.

Twój koszyk