Olejek cytrynowy — sprawdź, dlaczego warto sięgnąć po olejek eteryczny z cytryny!

Cytryna jest jednym z najbardziej znanych w naszej szerokości geograficznej owoców cytrusowych. O jej popularności na przestrzeni dziejów decydowały zarówno nieprzeciętne walory smakowe, jak i wykorzystanie w innych obszarach życia, takich jak religia i kultura. Niewiele osób wie, że starożytni Grecy i Persowie wykorzystywali sok z cytryny jako element taktyki wojennej. Produkowany z niego atrament sympatyczny skutecznie chronił tajemnicę korespondencji. W czasach nowożytnych olejek z cytryny nie tylko znalazł powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, ale także zasłynął jako cenny składnik w kosmetyce. Poznaj najważniejsze właściwości olejku cytrynowego i dowiedz się, jaką rolę odgrywa w pielęgnacji całego ciała. Sprawdź, jaki sposób jego użycia będzie dla Ciebie najlepszym wyborem!

Cytryna – egzotyczny owoc o wszechstronnym zastosowaniu

Od najdawniejszych czasów cytryna była ceniona nie tylko za walory smakowe, ale także za właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. W starożytności uznawano ją za ważny element kultu religijnego. Podczas gdy starożytni Żydzi przekazywali jej plony arcykapłanowi podczas Sukkot – siedmiodniowego święta plonów, mieszkańcy niektórych regionów Indii składali cytryny w ofierze bóstwom, nabijając je na włócznię trzymaną przez posąg. W kręgach starożytnych wierzono, że naturalny olejek cytrynowy odblokowuje czakry, wspomaga przepływ energii i zapewnia duchowe oczyszczanie. Cytrynę uznawano również za symbol dobrobytu. Przedstawiciele elit chętnie używali więc drzewek cytrynowych do dekoracji domostw, by w ten sposób zamanifestować swój prestiż społeczny. Olejek cytrynowy wykorzystywano także do balsamowania ciała zmarłych, konserwowania żywności oraz uzdatniania wody. Starożytni Rzymianie sięgali po niego w walce z molami i innymi uporczywymi owadami. Z biegiem czasu te cytrusowe owoce zyskały na popularności również na gruncie europejskim, gdzie dotarły w rezultacie wypraw krzyżowych. Tu również zasłynęły w kręgach religijnych, stając się symbolem wierności małżeńskiej. Względnie często w średniowiecznej sztuce religijnej można więc dostrzec artystyczne kreacje gajów cytrynowych, które przypominały o obowiązku lojalności względem złożonych ślubów.

W kolejnych stuleciach zastosowanie cytryny wykroczyło poza ramy religijno-kulturowe. W ramach ciekawostki warto dodać, że sok z cytryny decydował nawet o przewadze na… polu walki. W V w. p.n.e. był powszechnie używany przez Greków i Persów do produkcji atramentu sympatycznego. Wykorzystywano go do pokrywania zwojów pismem, które było niewidoczne już chwilę po zapisaniu i możliwe do odczytania np. po podgrzaniu. W ten oto sposób cytryna stała na straży tajemnic wojskowych, uniemożliwiając wrogom dostęp do pilnie strzeżonych informacji o planach czy posunięciach wojsk. Zapoczątkowana w starożytności technika zachowała swą popularność również w czasach późniejszych. Z materiałów źródłowych wynika, że po atrament z dodatkiem soku cytrynowego chętnie sięgali Włosi, którzy wyjątkowo dbali o tajemnicę korespondencji politycznej i wojskowej. Te właściwości cytryny docenili także Amerykanie, wykorzystując wspomniany atrament najpierw podczas wojny secesyjnej, a następnie w trakcie I wojny światowej.

Charakterystyka olejku cytrynowego

Olejek cytrynowy pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno lub metodą destylacji ze skórek świeżych owoców cytryny. Do wyprodukowania kilograma olejku potrzeba aż trzy tysiące owoców! Charakteryzuje się silnym, cytrusowym zapachem. W zależności od rodzaju wykorzystanych owoców może przybierać postać bezbarwną lub jasnożółtą. W skład olejku wchodzi aż 40 różnych związków, przy czym kluczowe znaczenie ma limonen. Warto podkreślić, że eteryczny olejek cytrynowy jest światłoczuły. Oznacza to, że światło może osłabiać jego działanie.

Prozdrowotne działanie olejku cytrynowego

Cytryna słynie z właściwości prozdrowotnych. Pobudza system immunologiczny, zwalcza szkodliwe drobnoustroje i działa przeciwgorączkowo. Kto z nas nie sięga po herbatę z cytryną podczas przeziębienia i grypy? Olejek cytrynowy wykorzystuje się pomocniczo w leczeniu schorzeń dróg oddechowych i zapaleniu gardła. Z powodzeniem neutralizuje patogeny zasiedlające błony śluzowe. Z tego względu często można go więc znaleźć na liście składników roztworów do picia czy płynów do płukania jamy ustnej.

O zaletach aromaterapii naturalnym olejkiem cytrynowym

Orzeźwiający zapach olejku cytrynowego sprawia, że bywa on jednym z najczęściej wykorzystywanych w aromaterapii olejków eterycznych. Wspomaga koncentrację, a więc warto sięgać po niego zwłaszcza w sytuacjach wymagających intensywnego wysiłku intelektualnego. Zapewni świeżość umysłu zarówno podczas pracy, jak i nauki. Wprawdzie jest znany z działania energetyzującego, niemniej warto wspomnieć także o jego kojącym wpływie na zmysły. Liczne badania naukowe potwierdzają, że woń cytryny redukuje poziom stresu, zmniejsza napięcie mięśni i odpręża. Z zalet aromaterapii olejkiem cytrynowym korzystają również osoby cierpiące na dotkliwe bóle migrenowe.

Poznaj wpływ olejku cytrynowego na kondycję skóry!

Olejek cytrynowy jest jednym z najczęściej stosowanych w kosmetyce olejków eterycznych. Popularność tę zawdzięcza przede wszystkim nieocenionym właściwościom pielęgnacyjnym. Dowiedz się, jak wpływa na kondycję skóry!

Jest naturalnym antyseptykiem

Olejek cytrynowy jest powszechnie znany z działania bakteriobójczego i zwalczania patogenów. Udokumentowano jego skuteczność w neutralizacji bakterii, takich jak: Staphylococcus, Enterococcus, Corynebacterium, Acinetobacter, Citrobacter, Escherichia, Klebsiella, Pseudomonas, Serratia. Z uwagi na silne działanie antyseptyczne jest szczególnie rekomendowany osobom zmagającym się z trądzikiem. Zapobiega namnażaniu bakterii i łagodzi stan zapalny, który jest jedną z najczęstszych przyczyn rozwoju zmian trądzikowych.

Normalizuje produkcję sebum

Wśród licznych korzyści ze stosowania olejku cytrynowego podczas pielęgnacji wymienia się także właściwości tonizujące i ściągające. Odblokowuje pory i reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu jest rekomendowany w problemach z łojotokiem. Korzyści z jego stosowania docenią niewątpliwie posiadacze skóry tłustej i mieszanej.

Wyrównuje koloryt cery

Jako że cytryna pełni funkcję naturalnego wybielacza, pozyskiwany z niej olejek bywa polecany osobom zmagającym się z przebarwieniami. Delikatnie rozjaśnia skórę, redukuje widoczność plam oraz spłyca blizny. Wykazuje także pozytywny wpływ na redukcję przebarwień spowodowanych działaniem promieni słonecznych. Po olejek cytrynowy powinni więc sięgać nie tylko posiadacze skóry dojrzałej i trądzikowej, ale także osoby zmagające się z dotkliwymi konsekwencjami intensywnych kąpieli słonecznych. W ramach ciekawostki należy dodać, że regularne stosowanie olejku cytrynowego może zmniejszyć widoczność piegów i zmian w pigmentacji skóry, które są skutkiem zaburzeń hormonalnych.

Uszczelnia naczynia krwionośne

Olejek cytrynowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Obecność witaminy C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich kruchości i rozwojowi nieestetycznych pajączków. Te właściwości usatysfakcjonują niewątpliwie posiadaczy cery naczynkowej, u których rumiane lico bywa niekiedy wstydliwym problemem.

Opóźnia procesy starzenia

Cytryna jest ceniona również z uwagi na właściwości antyoksydacyjne. Chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które uszkadzają DNA komórek i przyspieszają proces jej starzenia. Bierze udział w produkcji kolagenu i elastyny. Hamuje produkcję elastazy — enzymu odpowiedzialnego za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Dzięki bogatej zawartości witaminy C olejek cytrynowy zapewnia więc skórze młodzieńczy wygląd i pozwala utrzymać jej naturalną jędrność.

Jak stosować olejek cytrynowy?

Naturalny olejek eteryczny cytrynowy ma nieocenione właściwości pielęgnacyjne. Wywiera dobroczynny wpływ na kondycję skóry i włosów, a także działa korzystnie na układ nerwowy. Sprawdź, jak stosować olejek cytrynowy, by w pełni wykorzystać jego potencjał!

Wykonuj relaksujące masaże ciała z dodatkiem olejku cytrynowego!

Masaż ciała z dodatkiem olejku ma nieoceniony wpływ na ciało i zmysły. Zmniejsza napięcie mięśni, pobudza krążenie krwi i przepływ limfy, złuszcza zrogowaciały naskórek i redukuje poziom stresu. Wykorzystanie podczas masażu olejku cytrynowego poprawi kondycję skóry. Niezapomniane doznania zagwarantuje bez wątpienia w pełni naturalny Olejek do ciała Ylang-ylang z cytryną i rozmarynem. Obecność frakcjonowanego oleju kokosowego, oleju z pestek moreli i oleju ze słodkich migdałów gwarantuje głębokie odżywienie skóry, a dodatek olejków eterycznych stymuluje zmysły. W tej kompozycji udany mariaż kwiatów wiecznie zielonego drzewa z orzeźwieniem cytryny został wzbogacony o ziołowy dodatek rozmarynu, który decyduje o unikalnym bukiecie zapachowym olejku.

Pielęgnuj ciało kosmetykami z dodatkiem cytryny!

Olejek cytrynowy jest ceniony w kosmetologii z uwagi szereg właściwości pielęgnacyjnych. Warto więc zadbać, by kosmetyki wykorzystywane podczas codziennej rutyny zawierały jego dodatek. Wspaniale sprawdzą się w tym przypadku naturalne kosmetyki kąpielowe, takie jak Puder do kąpieli Ylang-ylang z bergamotką i cytryną. Konsystencja sypkiego proszku musującego zapewni odprężenie i relaks podczas kąpieli, a kompozycja egzotycznych owoców ukoi skołatane nerwy.

Sięgnij po olejek cytrynowy do aromatyzacji powietrza!

Z uwagi na wspomniane działanie aromaterapeutyczne olejek cytrynowy doskonale sprawdzi się również jako odświeżacz powietrza. Wystarczy dodać kilka kropel do kominka czy dyfuzora, by roztoczyć w pomieszczeniu aurę orzeźwienia. Taki sam efekt można osiągnąć przy wykorzystaniu świec zapachowych. Warto sięgnąć po 100% naturalną Świecę sojową Ylang-ylang z cytryną i paczulą od nLine, w której orzeźwiająca moc cytryny jest dopełnieniem równie energetyzującego olejku Ylang-ylang. Trzeba również wspomnieć o innej zalecie aromatoterapii olejkiem cytrynowym. Jako że jest on naturalnym repelentem, aromatyzacja pomieszczenia z jego dodatkiem skutecznie odstrasza komary i inne owady.

Podsumowanie

Z uwagi na nieocenione walory smakowe i działanie prozdrowotne cytryna znalazła powszechne zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmakologicznym. Pielęgnacyjne właściwości olejku cytrynowego sprawiły, że stał się on również cenionym składnikiem kosmetyków do całego ciała. Słynie z właściwości antyseptycznych, redukuje stany zapalne i wspiera w nierównej walce z trądzikiem. Normalizuje produkcję sebum i uszczelnia naczynia krwionośne, a także zwalcza wolne rodniki. Wyrównuje koloryt cery i redukuje skutecznie przebarwienia będące skutkiem upływu czasu, zaburzeń hormonalnych i nadmiernego opalania. Zważywszy na szereg tych korzyści, warto uwzględnić w codziennej rutynie pielęgnacyjnej naturalne kosmetyki z dodatkiem olejku cytrynowego. Wybór w pełni naturalnych kosmetyków zapewni podwójną korzyść: pozwoli w pełni wykorzystać potencjał cytryny i umożliwi bezpieczną pielęgnację każdego typu skóry.

Twój koszyk